Orthomoleculaire geneeskunde
Met de term ‘Orthomoleculair' wordt een optimale concentratie bedoeld van vitamines en andere essentiele voedingsstoffen om optimale gezondheid te bevorderen; dit doet men met goede afwisselende voeding , aangevuld met supplementen.
Vitamines en mineralen kunnen in hogere dosering als medicijn worden beschouwd.
Het gaat dan dus niet om het opheffen of voorkomen van een tekort , maar om het bevorderen van fysiologische stofwisselingsreacties om zo een specifieke klacht of gezondheidsprobleem te behandelen.
Een voorbeeld van wetenschappelijk onderzoek is een studie waarbij gevangenen een supplement met vitamines kregen ; zij vertoonden duidelijk minder agressief gedrag.
Er is een grote hoeveelheid onderzoek verricht waaruit blijkt dat vitamines, mineralen, aminozuren, probotica, vetzuren , enzymen en plantenextracten klachten kunnen verlichten of zelfs geheel doen verdwijnen.
Ook de behandeling met hormonen kan men opvatten als een orthomoleculaire therapie. Regelmatig vind ik tekorten bij patienten met bijbehorende klachten.
Mijn werkwijze is als volgt:
Het eerste consult bestaat uit uitgebreide anamnese (ziektegeschiedenis), lichamelijk onderzoek gericht op de klacht(en) en een voorstel voor aanvullend onderzoek.
Dit kan zijn een bloedcheck (vitamineonderzoek) en/of een urinetest of ontlastingsonderzoek.
Dit is altijd in overleg met u als client. Meestal worden deze analyses vergoed uit het basispakket van uw verzekering.
Na ontvangst van de uitslagen volgt tijdens een 2e consult een behandelplan, waarvan meestal een aantal supplementen deel uitmaakt. Een behandelplan zal ook een tijdschema bevatten, waarin 1 of meer vervolgafspraken voorkomen om het verloop van het herstelproces te volgen.
Wat houdt een bloedcheck in?
Ik neem zelf enkele buisjes af , bewerk deze en stuur het op naar bv. het Europees Laboratorium voor Nutrienten (ELN).
Het gaat dan om een onderzoek naar vitamines, antioxidanten, vetzuren, mineralen, lever-, nierfuncties, cholesterol, CRP (ontstekingsmarker), antistoffen tegen Candida, bacterien of virussen en hormonen-analyse van zowel schildklier, bijnier als de geslachtshormonen.
Ook een belangrijke vorm van voedingsallergie kan via bloedonderzoek worden bepaald.
Wat kan men in de urine meten?
De hormoonuitscheiding in 24 uurs-urine geeft soms een duidelijker beeld dan een bodycheck. Daarnaast kan de uitscheiding van organische zuren en essentiele aminozuren worden bepaald. Deze test is nuttig om een beeld te krijgen van de verhouding van de verschillende neurotransmitters , verstoringen is de normale fysiologie van de energieproductie , afvalstoffen van schimmels of verkeerde bacterien en tekorten van een of meer essentiele aminozuren.
Omdat aminozuren de bouwstenen zijn van hormonen en neurotransmitters zijn dit uitermate belangrijke voedingsstoffen.
Een faecesanalyse geeft informatie over vertering, darmflora, eventuele aanwezigheid van gistcellen zoals Candida, afweer van het slijmvlies, bloedverlies, glutenintolerantie en ontstekingsfactoren.
Ook is een parasietentest mogelijk. Bij darmklachten wordt nogal eens een parasiet als Dientamoeba Fragilis gevonden, die onverwijld behandeld dient te worden.
Welke mensen komen in aanmerking voor orthomoleculaire geneeskunde?
Eenieder die preventief wil werken of last heeft van de volgende klachten: